Ο παιδικός διαβήτης συνδέεται με ιό παρόμοιο του κρυολογήματος

Σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν διαβήτη, να έχουν μολυνθεί από ένα εντεροϊό παρόμοιο με αυτόν του κρυολογήματος.

Ο εντεροϊός είναι μια συνηθισμένη μορφή ιού που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα τύπου κρυολογήματος ή γρίπης, μυϊκούς πόνους ή ακόμα και μηνιγγίτιδα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Ινστιτούτου Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη του Σίδνεϊ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», ανέλυσαν εξονυχιστικά τα ευρήματα 26 προηγούμενων μελετών, οι οποίες είχαν ελέγξει τα δείγματα αίματος και κοπράνων περίπου 4.500 ατόμων (διαβητικών και μη) για τον εντοπισμό γενετικού υλικού και πρωτεϊνών, που να προέρχονται από εντεροϊούς.

Η νέα έρευνα (μετα-ανάλυση) αποκάλυψε μια ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στους εντεροϊούς και στον διαβήτη, όμως ο μηχανισμός που συνδέει τη νόσο με τους ιούς δεν είναι ακόμα σαφής. Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η έρευνά τους δεν αποδεικνύει πως ο ιός αποτελεί την αιτία του διαβήτη τύπου 1 και είπαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για το θέμα. Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σίγουροι αν ο ιός προκαλεί τον διαβήτη ή αν, αντίθετα, ο διαβήτης καθιστά τον άνθρωπο πιο ευάλωτο στον ιό ή αν -μια τρίτη περίπτωση- κάτι άλλο, ίσως μια γενετική προδιάθεση, αυξάνει τις πιθανότητες τόσο το παιδί να μολυνθεί από τον ιό όσο και να εμφανίσει διαβήτη.

Ο διαβήτης εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, όταν το πάγκρεας σταματά να παράγει την ορμόνη ινσουλίνη και ο οργανισμός δεν μπορεί να ελέγξει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Περίπου 285 εκατ. άτομα είχαν παγκοσμίως διαβήτη το 2010, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, η οποία προβλέπει ότι ο αριθμός θα αυξηθεί στα 438 εκατ. το 2030.

Αν και υπάρχουν γενετικοί λόγοι για την εμφάνιση της νόσου, οι επιστήμονες, για να ερμηνεύσουν την έξαρση του παιδικού διαβήτη, αναζητούν περισσότερο εξωτερικούς/περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο συγκεκριμένος εντεροϊός.

Zougla

Δημοσίευση σχολίου