Ο εμβολιασμός κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Περισσότερα από 4 στα 5 κορίτσια ηλικίας 13-14 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του ιού HPV (ιού των κονδυλωμάτων) στη Μεγάλη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι 84% των κοριτσιών 13-14 ετών καθώς και 76% των κοριτσιών 12-13 ετών έχουν συμπληρώσει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου.

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο εμβολιασμός άρχισε να παρέχεται στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο του 2008. Προς το παρόν, έχουν γίνει περισσότερες από 4 εκατομμύρια δόσεις.

Υπολογίζεται ότι, αν 80% των κοριτσιών κάνει το εμβόλιο κατά του HPV, η συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες κάτω των 30 ετών θα ελαττωθεί κατά 67%.

Υπάρχουν πολλά μηνύματα που μπορούμε να πάρουμε από την αγγλική πραγματικότητα στο θέμα του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου:
  • Το εμβόλιο δεν είναι επικίνδυνο, τουλάχιστον όχι πιο επικίνδυνο από άλλα εμβόλια που ήδη χρησιμοποιούμε, ειδάλλως δεν θα το εφάρμοζαν οι Άγγλοι στα σχολεία. Επιπλέον, μετά από τόσα χρόνια χορήγησης, θα ήταν γνωστό αν το εμβόλιο είχε απαράδεκτες παρενέργειες.
  • Ο καλύτερος τρόπος μαζικού εμβολιασμού είναι στα σχολεία. Είναι γνωστό ότι το εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό, αν χορηγηθεί πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, δηλαδή πριν εκτεθεί μια γυναίκα στον HPV. Επίσης, ο σχολικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος να εμβολιαστούν κατηγορίες του γυναικείου πληθυσμού που, σε μεγαλύτερη ηλικία, δεν θα επισκέπτονται τακτικά γυναικολόγο (και δε θα κάνουν τακτικά τεστ ΠΑΠ). Ας μη ξεχνάμε ότι αυτές οι γυναίκες είναι που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν σοβαρές δυσπλασίες και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το κείμενο επιμελήθηκε και υπογράφει ο δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου


Zougla

Δημοσίευση σχολίου