9.02.2010

Σχολικά Κυλικεία: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.


Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών εφιστά την προσοχή γονέων και μαθητών για τα σχολικά κυλικεία.

«Παρά την ύπαρξη του νομοθετικού πλαισίου και επειδή, κάθε χρόνο, πολλά κυλικεία διαθέτουν μη εγκεκριμένα είδη, με επιχείρημα την οικονομική απόδοση της επιχείρησης ή τη δυνατότητα των μαθητών να προμηθεύονται τα απαγορευμένα είδη, από τα γειτονικά καταστήματα, ζητούμε άμεσους και αυστηρούς ελέγχους, από τους αρμόδιους φορείς, που είναι οι Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας και τις περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Φ.Ε.Τ», επισημαίνει το ΚΕ.Π.ΚΑ σε ανακοίνωσή του.
Τα προϊόντα που επιτρέπονται
Με βάση την Υγειονομική Διάταξη, 93828/31.07.2006, για τους κανόνες υγιεινής και τον καθορισμό των προϊόντων, που διατίθενται από τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, τα σχολικά κυλικεία πρέπει να πωλούν:
Σχολικά κυλικεία δημοτικών σχολείων
· Σάντουιτς – τόστ, με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό, τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, χωρίς μαγιονέζα και χωρίς βούτυρο. Καλόν είναι να μη προστίθεται ούτε μαργαρίνη, αλλά αν προστεθεί, τότε η περιεκτικότητά της, σε trans λιπαρά, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
· Απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, αρτίδια, φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια), σε ατομική συσκευασία (μέχρι 50g). Αν περιέχουν λιπαρές ουσίες, δεν πρέπει τα trans λιπαρά να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων.
· Σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως 60g).
· Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60g), η περιεκτικότητα των οποίων, σε trans λιπαρά, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων. Επίσης, ανά 100g, η ζάχαρη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10g, τα ολικά λιπαρά τα 10g, τα κορεσμένα λιπαρά τα 5g, το νάτριο (αλάτι) τα 0,5g.
· Τυρόπιτα – σπανακόπιτα (έως 200g), με τυρί φέτα ή κασέρι.
· Γιαούρτι, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες.
· Φρέσκα φρούτα, καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.
· Ξερά φρούτα, σε ατομική συσκευασία (έως 50 g).
· Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, πλήρες ή με κακάο, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250ml το γάλα – κακάο, έως 330ml το άσπρο).
· Ρυζόγαλο, κρέμα χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και σε συσκευασία έως 150ml.
· Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330ml).
· Εμφιαλωμένο νερό το 0,5 λίτρου.
Κυλικεία γυμνασίων – λυκείων – νυχτερινών σχολείων
· Όλα τα παραπάνω, με μόνη διαφορά ότι το άσπρο γάλα μπορεί να πωλείται, σε συσκευασία έως 500ml.
· Ξηροί καρποί, ανάλατοι, σε ατομική συσκευασία (έως 50g).
· Μέλι, σε ατομική συσκευασία.
· Χαλβάς – παστέλι, σε ατομική συσκευασία (έως 50g).
· Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε συσκευασία έως 30g.
Από όλα τα κυλικεία, διατίθενται καφές και αφεψήματα, μόνο για το προσωπικό.
Οι υποχρεώσεις των γονέων
Οι γονείς οφείλουν:
· Να διεκδικήσουν, μέσω των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, την ενεργοποίηση της θεσμοθετημένης σχολικής επιτροπής, και σ’ αυτόν τον τομέα. Οι σχολικές επιτροπές, σύμφωνα με το Ν.1894/90 (ΦΕΚ110/27.08.90 Α’), είναι υπεύθυνες, για την ανάθεση της λειτουργίας των κυλικείων των δημόσιων σχολείων και την εκμετάλλευσή τους. Οι επιτροπές, λοιπόν, πρέπει να ασκούν εποπτεία, στα κυλικεία και να καταγγέλλουν, στους αρμόδιους φορείς, τυχόν παραβιάσεις της νομοθεσίας.
· Να απαιτήσουν την εφαρμογή της υγειονομικής διάταξης από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.
· Να ζητήσουν, οι ίδιοι, ενημέρωση και επιμόρφωση, σε θέματα υγιεινής διατροφής.
· Να προσέξουν τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας, ώστε να μην οδηγούνται τα παιδιά στην κατανάλωση βλαβερών προϊόντων.
Οι μαθητές από την πλευρά τους καλό είναι να επιμορφώνονται, για τη σωστή διατροφή, μέσα από ειδικά προγράμματα αγωγής καταναλωτή, στα σχολεία.
Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., στα τηλ.
2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30. 
 
cosmo.gr

1 σχόλια:

© TA ZOYZOYNIA, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena