Νέα σχολική χρονιά και προσοχή στην τσάντα!

Νέα σχολική χρονιά και προσοχή στην τσάντα!


Νέα σχολική χρονιά  και η google  μας αφιερώνει το logo της. Και ενώ η χρονιά αρχίζει και το πρώτο κουδούνι χτυπάει σήμερα γονείς προσοχή στην τσάντα!
Εξι στους δέκα έλληνες μαθητές έχουν πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη τους λόγω της υπερφορτωμένης σχολικής τσάντας τους. Το περιεχόμενό της δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% του σωματικού βάρους τους, προειδοποιούν οι ειδικοί, ωστόσο στην πλειονότητά τους μαθητές και γονείς δείχνουν να αγνοούν ή και να μη συμμορφώνονται στις συστάσεις τους.
Πόνοι και κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος, που θα χρειαστούν έως και φαρμακευτική αγωγή ή φυσικοθεραπείες προκειμένου να αποκατασταθούν, είναι σύμφωνα με τους ορθοπεδικούς και τους παιδιάτρους οι παρενέργειες από την καθημερινή υποχρεωτική άρση των σχολικών βαρών και τη λανθασμένη στάση του σώματος, λόγω της κακής χρήσης της σάκας.
Μία σειρά από μικρές, έξυπνες κινήσεις για τη σωστή χρήση της σχολικής τσάντας, εντός και εκτός αιθούσης, μπορούν σύμφωνα με τους ειδικούς να αποτρέψουν ενδεχόμενες επιπτώσεις και προβλήματα μυοσκελετικών παραμορφώσεων στην ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης των παιδιών
«Το μέγιστο λάθος είναι ότι τα παιδιά φορτώνονται- από μόνα τους ή από τους γονείς τους- με τσάντες βαρύτερες κατά πολύ περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, του ενός δεκάτου του δικού τους βάρους. Ενας μικρός μαθητής, π.χ. του δημοτικού, βάρους 25 κιλών, δεν θα πρέπει να μεταφέρει τσάντα που ξεπερνά τα 2,5 κιλά. Σε μελέτη μας, ωστόσο, έχουμε διαπιστώσει πως, ειδικά στο δημοτικό, σχεδόν στο σύνολό τους μαθητές και μαθήτριες είναι τουλάχιστον κατά 10% υπερφορτωμένοι: στην πλάτη ή τον ώμο τους κουβαλούν τσάντες που ζυγίζουν από 4 έως και 7 (!) κιλά...», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

«Γεγονός είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξέρουν ούτε οι γονείς να δείξουν τον τρόπο, αλλά ούτε και τα ίδια τα παιδιά μεταφέρουν σωστά την τσάντα τους. Λίγοι ξέρουν, για παράδειγμα, πως είναι προτιμότερη μια τσάντα καροτσάκι (trolley) ή ένα σακίδιο με δύο ιμάντες- αντί ενός- που καλό είναι να φοριέται ταυτόχρονα και στους δύο ώμους κι όχι μόνο στον έναν. Μια άλλη λύση- περισσότερο θεωρητική, είναι αλήθεια, στην υλοποίησή της- θα ήταν εάν υπήρχε η δυνατότητα για διπλά βιβλία ή και ντουλάπια στα σχολεία, ώστε τα παιδιά να μην είναι υποχρεωμένα να πηγαινοέρχονται φορτωμένα. Αυτό βέβαια θα σήμαινε και επιπλέον οικονομικό κόστος...», σημειώνει. Ασκήσεις πρόληψης
Ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις και προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και τη μέση που ίσως προκύψουν από μια βαριά σχολική τσάντα, μπορεί να προληφθούν, επισημαίνει ο κ. Θόδωρος Λευθερούδης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, συγγραφέας του βιβλίου «Πρόληψη: πόνοι στη μέση» και υπεύθυνος των τμημάτων προληπτικής γυμναστικής για την αποκατάσταση από πόνους σε πλάτη, μέση και αυχένα, στον Επιμορφωτικό Αθλητικό Σύλλογο του Δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης.
«Καλό είναι οι γονείς να μην ακολουθούν τη μόδα και τη διαφήμιση στην επιλογή μιας τσάντας. Αντιθέτως, θα πρέπει να ελέγχουν επιμελώς το βάρος και το περιεχόμενό της: τα σχολικά είδη πρέπει και να μοιράζονται, με τα πιο βαριά να τοποθετούνται στο κέντρο. Το σωστό είναι, επίσης, η σάκα να έχει δύο ιμάντες, που να προσαρμόζονται ανάλογα με τον σωματότυπο και να έχουν βάτες στην πλάτη"


ΤΑ ΝΕΑ 

Δημοσίευση σχολίου