Οι αισθήσεις του εμβρύου σας…

Σας φαίνεται περίεργο; Κι όμως, το μωράκι σας έχει αναπτύξει όλες του τις αισθήσεις όταν είναι μέσα στην κοιλίτσα σας. 

Το μωρό σας μπορεί να δει, ν’ ακούσει, να γευτεί και να αισθανθεί το περιβάλλον που εσείς παρέχετε γύρω του. Η απαλή μουσική βοηθάει στην απελευθέρωση ενδορφίνων, κάτι που χαλαρώνει το έμβρυο…

Μόλις από την 16η εβδομάδα κύησης…
η ακοή του μωρού σας αρχίζει να αναπτύσσεται, όπως και ο εγκέφαλός του, και ολοκληρώνεται κατά τον 5ο μήνα. Είναι η πρώτη από τις πέντε αισθήσεις που αναπτύσσει το έμβρυο. Πρώτα από όλα ακούει την καρδιά σας. Μόλις, λοιπόν, κλείσετε τον 5ο μήνα κύησης σίγουρα θα αρχίσετε να νιώθετε δειλά-δειλά τις αντιδράσεις του μωρού σε συγκεκριμένους θορύβους. Θα αισθανθείτε να σας κλωτσάει ή ίσως θα νιώσετε κάποιο τσίμπημα, όταν θα είναι κοντά ο σύζυγός σας, ή το μεγαλύτερο παιδάκι σας, γεγονός που δηλώνει ότι το μωρό αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη φωνή. Και όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο έντονες θα είναι αυτές του οι αντιδράσεις.

Δυνατοί θόρυβοι μπορούν να ξαφνιάσουν το μωρό, γι’ αυτό καλύτερα θα ήταν να μιλάτε ήρεμα και να αποφεύγετε τα πολύ θορυβώδη περιβάλλοντα για αρκετή ώρα. Αυτό θα το βοηθήσει, ώστε να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια στο περιβάλλον που η μήτρα σας έχει δημιουργήσει για την ευεξία του. Το αμνιακό υγρό καταπνίγει τον περισσότερο ήχο, οπότε μην ανησυχήσετε, αν βρεθείτε κάποια δεδομένη στιγμή σε μια κατάσταση όπου φωνάζετε ή είστε συγχυσμένη. Ωστόσο, να θυμάστε ότι ένα έμβρυο συμμετάσχει στην πιθανή άσχημη ψυχολογική κατάσταση της μητέρας.



Το έμβρυο… μπορεί και θυμάται!
Ορισμένοι ερευνητές δηλώνουν ότι τα φυσιολογικά συναισθήματα, που βιώνει η μητέρα στην καθημερινότητά της, μπορούν να βοηθήσουν το μωρό να προσαρμοστεί αντίστοιχα, όταν γεννηθεί. Πέραν από την ικανότητα να βλέπει, να ακούει και να αισθάνεται, το έμβρυο αναπτύσσει και την ικανότητα να θυμάται ότι αφομοιώνει. Η δραστηριότητα αυτή εξηγείται ως αυτόματη και ενστικτώδης. Όπως ακριβώς και η ικανότητά του να ονειρεύεται! Για αυτό κιόλας παρατηρείται ότι, μετά τη γέννησή του, ένα παιδί αναγνωρίζει και προτιμά τη φωνή των γονιών του από μία ξένη προς αυτό φωνή, γεγονός που αποδεικνύει ότι θυμάται τις συγκεκριμένες φωνές από τον καιρό που ήταν στη κοιλιά της μαμάς του.

Οι μικροί μας γευσιγνώστες!
Πολλές φορές τρώμε κάτι, απορώντας γιατί μας αρέσει τόσο πολύ η γεύση του… Έχετε ποτέ αναλογιστεί ότι ίσως αυτό να συμβαίνει γιατί από τότε που ήμασταν στην κοιλιά της μητέρας μας είχαμε συνηθίσει τη γεύση αυτή, που κατανάλωνε; Πολλές μητέρες υποστηρίζουν ότι όταν καταναλώνουν για παράδειγμα σοκολάτα, ή κάτι αλμυρό το μωρό τους αντιδράει πιο έντονα απ’ ότι συνήθως. Τα έμβρυα λοιπόν, όχι μόνο έχουν γεύση, αλλά μαθαίνουν να αγαπούν τις γεύσεις που προτιμά η μητέρα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Μάτια ερμητικά… ανοικτά!
Κατά τον 4ο μήνα κύησης τα ματάκια του εμβρύου έχουν σχηματιστεί, αλλά δεν έχουν ανοίξει. Ωστόσο, αντιλαμβάνεται το φως. Κατά τον 5ο μήνα, το μωράκι σας μπορεί και ανοίγει τα βλέφαρά του. Έρευνες έχουν δείξει ότι το έμβρυο μπορεί να δει μέσα από τη μήτρα, όπως όταν καθόμαστε κάτω από τον ήλιο με κλειστά τα μάτια μας. Αντιλαμβάνεται εύκολα τη διαφορά του έντονου φωτός που το περικλείει. Το μωρό μπορεί πραγματικά να δει αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί σε δυνατό φως. Κατά τον τέταρτο μήνα το μωρό σας μπορεί ν’ αρχίσει ν’ αντιδρά στο φως, κινούμενο μακριά του ή προς αυτό. Ωστόσο, οι γιατροί επιμένουν ότι για όσες εγκύους κυοφορούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καλό θα είναι να αποφεύγουν την έκθεση της κοιλιάς τους στον ήλιο, γιατί πρώτον ανεβάζει τη θερμοκρασία του εμβρύου, αλλά και ενδέχεται να προκαλέσει δυσλειτουργία του αμφιβληστροειδούς.

Μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να προσαρμοστεί το μωρό σας:
     Το μωρό τρώει ό,τι τρώτε και αντιδρά όπως αντιδράτε εσείς. Προσπαθήστε να το κρατήσετε ήρεμο με το να είστε εσείς οι ίδιες ήρεμες. Κάντε θετικές και ευχάριστες σκέψεις.
     Να χαϊδεύετε την κοιλιά σας και να μιλάτε σιγά στο μωρό σας. Οι μήνες της κύησης είναι κάτι το μοναδικό, που δεν θα ξαναζήσετε με το ίδιο μωρό, οπότε εκμεταλλευτείτε το με τον καλύτερο τρόπο. Επιτρέψτε στο σύντροφό σας και στα μεγαλύτερα παιδάκια σας να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία.
     Να κινείστε ήρεμα. Η κίνηση που κάνετε, καθώς περπατάτε, κοιμίζει το μωρό σας. Αφού γεννηθεί, η παρόμοια κίνηση της κούνιας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κοιμάται πιο εύκολα το μωράκι.

0-6.gr

Δημοσίευση σχολίου